Karreveld

site  Chaussee de Gand 615, 1080 Brussels, BE
client ASBL Pouvoir Organisateur Pluriel (POP), Chaussée de Gand 615,
1080 Bruxelles, BE
architect BOGDAN & VAN BROECK
team L. Croegaert, L. Janssens, L. van Innis, K. Vervaet
structure Greisch
techniques Greisch
EPB Greisch
acoustics Daidalos
landscape BOGDAN & VAN BROECK
surface 5500 m²
budget 6.000.000 euro excl. vat and fees
timing competition 2018
status competition
project code 0150KAR

TRANSFORMATION AND EXTENSION OF OFFICES INTO A SECONDARY SCHOOL | OPEN COMPETITION ORGANISED BY THE CLIENT

A connecting canopy forms the beating heart of this school campus. It links all new functions that are foreseen for the transformation and extension of offices into a secondary school: sport facilities, 2 canteens, teachers areas and multiple classrooms.

The canopy arranges and defines inside and outside spaces, while connecting the newly added volumes in a very logic and readable way that allows for intuitive way-finding. This polyvalent connector starts at the very beginning of the site, where it forms a clear entrance and creates a buffer towards the street, allowing pupils to arrive in safety. Further on, it flanks the polyvalent space and the canteens, creating a partly covered playground. When the canopy pierces through the existing building, the entrance lobby of the school is formed: the administration and teacher spaces are located around it. Behind the existing building, the canopy gives access to the sports hall on the left side and a classroom volume on the right. The sports hall provides a sport field with official dimensions, both inside and outside (on the roof). The classroom volume is placed on pilotis, to provide covered playground surface.

The proposed 3-dimensional canopy forms both the horizontal and the vertical circulation, giving access to the sports field on the roofs of the new volumes. Thanks to a smart system of access, the canopy and its surrounding functions can be used by the pupils during the day, and by the neighbours at night, creating a dense social mix between different users of the city.