Den Travoo

site Borreweg – Tuindreef, 1560 Hoeilaart, BE
client PPP – Gemeente Hoeilaart, Jan van Ruusbroecpark, 1560 Hoeilaart, and Van Roey Vastgoed, Sint-Lenaartsesteenweg 7, 2310 Rijkevorsel, BE
architect BOGDAN & VAN BROECK
team T. Boogaerts, H. Bosteels, L. Bown, M. Lefeber, M. Pocuch, T. Rigby, M. Steel Lebre, A. Sümeghy, M. Van Rossen, M. Valério
structure STABO
techniques STABO
photography Frederik Vercruysse, Artur Eranosian
surface 6.133 m² gross
budget 6.500.000,00 euro excl. vat and fees
timing competition 2010 | completion 2014
status completed
twitter twitter.com/DenTravoo
project code 0042PPS

29 PRIVATE AND 12 SOCIAL DWELLINGS IN THE CENTRE OF HOEILAART | OPEN COMPETITION FOR PPP, ORGANISED BY THE MUNICIPALITY, 1ST PLACE

AWARDS Special mention in the category Collective Housing, ArchiZinc Trophy 2014

The existing architecture, heterogeneous in style and typologies, has partially disrupted the historical identity of the village. The incomplete perimeter and lack of structure in the interior of the urban block participate to the poor appearance of the site. Compared to the rest of Flanders, the current building fabric of Hoeilaart shows a low density.

The project therefore aims to densify the building block while respecting the original identity of the village. Through this densification, the existing fragmented space will turn into into a qualitative and coherent whole. Closing and redefining the perimeter of the block will help reinforce this central area of the village.

A wide variety of typologies offers a qualitative range of dwellings. The outdoor space is designed as an extension of the bicycle and pedestrian network, while the inner green area is designed as a water garden referring to a historical stream.

The project’s volumetry relates in a contemporary way to both historical and local urban qualities. The volumes, articulated with gable roofs, refer to the historical greenhouses of Hoeilaart, the Flemish town-square as well as to the archetype of the dwelling. The impact of the densification is limited: the volumes are kept low and compact, and don’t disturb the sightlines of local residents.