The Cosmopolitan

site Quai au Pierres de Taille 16 & Rue du Canal 28, 1000 Brussels, BE
client Besix RED, Avenue des Communautés 100, 1200 Woluwe-Saint-Lambert, BE
architect BOGDAN & VAN BROECK
team L. Croegaert, M. Czvek, M. Lefeber, M. Pocuch, S. Poot, T. Rigby, D. Stefanescu, L. van Innis, T. Willemse
structure UTIL Struktuurstudies
techniques Concept Control
acoustics ASM Acoustics
project management Cetim
photography Luca Beel / Jeroen Verrecht
surface 16.000 m² gross
budget confidential
timing selection 2014 | completion 2019
status under construction
project code 0087QPT

TRANSFORMATION OF A HIGH-RISE OFFICE BUILDING IN THE CENTRE OF BRUSSELS INTO MIXED-USE HOUSING | INVITED COMPETITION ORGANISED BY THE CLIENT, 1ST PLACE

At the Quai aux Pierres de Taille, a former quay of the no longer existing harbour of Brussels, surrounded by old warehouses and next to the Royal Flemish Theatre, a 60’s office tower rises above its neighbours. The style and scale of the construction contrast with the local urban fabric, but thanks to its perpendicular implantation to the street the tower remains discreet and often unnoticed. The project profoundly transformed this building into a mixed-use complex comprising 130 units divided in a variety of dwellings ranging from compact smart studios to generous 3 bedrooms apartments. 

A drastic reduction in the number of parking spaces made it possible to clear the surroundings in order to offer a new visual and physical porosity through the block. In this urban context, delicate plants combined with large trees were planted as well as a tree in the underground car park that emerges via an opening in the upper deck. 

The linearity of the existing volume and the porosity of the site were reinforced by the creation of a double-high V-shaped colonnades running along the ground floor and defining sheltered pedestrian circulation leading to the building main entrance. Above these colonnades a lightweight white scaffold-like steel structure supports generous balconies. Movable perforated screens elegantly provide shading from the sun as well as a protection from the wind. In the South-East corner of the site a mid-rise housing block with 26 units was added continuing the street facade of Rue du Canal.

The project restores and reinforces the existing qualities of the site, it increases the number of housing units promoting a quality urban density in the heart of a mixed neighbourhood while encouraging soft mobility.